De laagste offerte?

De laagste offerte?

Offertes aan aannemers opvragen en deze dan beoordelen is voor een opdrachtgever niet zijn dagelijkse werk. De opdrachtgever is snel geneigd om voor de laagste offerte te kiezen. De ervaring leert dat de aannemer met de laagste aanbieding niet altijd hetzelfde doet als de aannemer met de hoogste. Dat komt o.a. doordat de vraagstellingen onvoldoende geformuleerd en doordacht zijn. De aannemer laat daar dan zijn eigen interpretaties op los zodat offertes niet te vergelijken zijn. De opdrachtgever blijft met de vraag zitten of wel aan zijn wensen wordt voldaan en of zijn wensen wel de bouwkundig en esthetisch de juiste oplossingen zijn. Het gebeurd veel te vaak dat men iets anders had verwacht als dat men gekregen heeft. Dat is jammer, want bouwen of verbouwen is al een kostbare zaak. Ook komt het voor dat men eerst tekenwerk laat verrichten om vervolgens te constateren dat het budget ontoereikend is.

De opdrachtgever moet met behulp van zijn eigen adviseur de wensen op een rijtje zetten en daar de bouwkosten voor laten bepalen. Dan  kunnen er keuzes gemaakt worden om binnen het budget te blijven. Dat kan altijd zonder tekenwerk. Een schetsje of een opname ter plaatse heeft een bouwkostendeskundige in dat stadium voldoende aan. Mogelijk kunnen werkzaamheden überhaupt zonder tekenwerk uitgevoerd worden. In ieder geval, pas als helder is wat er uitgevoerd moet en kan worden, kunnen er voor de werkzaamheden prijzen opgevraagd worden. Daarbij horen dan technische uitgangspunten zodat er geen appels met peren vergeleken moeten worden. Beoordeling van prijsopgaven blijft nodig, maar dit maakt dat  al eenvoudiger.

Het verschil in prijs kan ook zitten in de begeleiding van de aannemer op de bouwplaats. Het kan zijn dat in een lage offerte geen kosten zijn opgenomen voor begeleiding op de bouwplaats. Dat maakt de kans op bouwfouten groter. De aandacht en sturing vanuit het kantoor van de aannemer bepaalt in hoge mate de kwaliteit die op het werk zelf wordt gerealiseerd.

Kortom, kies als opdrachtgever niet zo maar voor de laagste offerte, maar laat u voor dat u iets onderneemt voorlichten door een professional, zodat die laagste offerte ook de beste offerte wordt.