Ons kantoor

Ons kantoor

Bouwintentie heeft het grote pand op de Westzijde 85 in Zaandam, wat u op deze foto’s ziet, verkocht omdat Bouwintentie niet meer de intentie had om personeel in dienst te hebben en evt. personeel in te huren. Het pand was dus overbodig geworden. Bouwintentie is per 21 december 2018 weer gevestigd op het oude adres Westknollendam 82 te Westknollendam. Bouwintentie heeft van 1 mei 2000 t/m eind 2008 al op dit (oude) adres bedrijf gevoerd. Vervolgens hebben wij met veel plezier de navolgende 10 jaar op de Westzijde gewerkt en gewoond. Het is een fantastisch pand voor ons geweest en om die reden laten wij het als eerbetoon  voorlopig nog op de website staan. Westknollendam heeft voor ons op zijn minst een gelijke betekenis omdat wij dit pand zelf met mijn vader in 1982 hebben gebouwd. Wij zijn blij dat we dit pand hebben aangehouden tijdens ons verblijf op de Westzijde. Wij zijn weer thuis!

Historie pand Westzijde 85 Zaandam, de oude vestigingslocatie van Bouwintentie.

Het pand is in 1895 in opdracht van dokter Rebel gebouwd geworden. In 1925 koopt koopman Jan Heijn, één van de twee zonen van kruidenier Albert Heijn uit naam van Albert Heijn N.V. , het pand. Hij heeft hier met zijn gezin tot 1958 bewoond. Zijn zonen Albert (1927) en Gerrit Jan (1931) zijn in dit pand opgegroeid. Jan Heijn heeft het pand in 1958 aan de Koopman Hr.W.F . Alleijn verkocht. Later hebben achtereenvolgend de notaris Zegers (1968), van Overbeecke (1969) en van der Veen (1986) het pand als kantoor en woning gebruikt.

Bouwintentie heeft het pand in 2006 aangekocht en tot 2009 alleen als kantoor gebruikt. Nu wordt het pand als kantoor en woonhuis gebruikt.

Bouw van het pand: 1895.

Verbouwingen en uitbreidingen:

1911: Uitbreiding entree met serre en balkon op platdak. Opdrachtgever Dr. Rebel. Aannemer onbekend. Bouwsom onbekend.

1928: Opbouw kinderkamer op dak keuken. Opdrachtgever A. Heijn N.V. Aannemer Fa. J. Kakes Zaandam. Bouwsom onbekend.

1936: Serre achterzijde woonkamer. Opdrachtgever A. Heijn N.V. Aannemer Onrust Zaandam. Bouwsom ƒ 400,-

1939: Raam in zijgevel keuken i.v.m. extra licht inval en nieuwe Bruynzeel keuken. Opdrachtgever A. Heijn N.V. (zonder vergunning?)

1940: Vervangen houten bijkeuken voor stenen bijkeuken met kelder. Opdrachtgever A. Heijn N.V. Aannemer Onrust Zaandam. Bouwsom ƒ 995,-

1948: Stenen schuur in tuin. Opdrachtgever A. Heijn N.V. Aannemer C.J. Koomen. Bouwsom. ƒ 1.800,-

1936 Blad 1 bouwvergunning serre aan woonkamer

1936 Blad 2 bouwvergunning serre aan woonkamer

1940 Bouwvergunning Wederopbouw bijkeuken

1948 Blad 1 Bouwvergunning schuur

1948 Blad 2 Bouwvergunning schuur

In de bijlagen zijn tekeningen en bouwvergunningen van toen in te zien. In die tijd werd op de bouwvergunning de naam van de aannemer en de bouwsom vernoemd. Verder werden de bouwvergunningen voorzien van allerlei stempels en zegels. Je kunt aan de vergunningen duidelijk de voortgang in de tijd zien. Eerst was alles handgeschreven en later deed de ‘ schrijfmachine’ zijn intrede. De eerste vergunningen werden in Zaandam aangevraagd, later diende er kennelijk bij bouwwerken met bedragen boven de ƒ 500,- ook een goedkeuring uit Den Haag te komen. De familie Heijn liet in de oorlog (1940) de bijkeuken vervangen. Latere eigenaren hebben wel interne wijzigingen gedaan, maar hebben de monumentale onderdelen en oorspronkelijke details behouden. De ‘ originele’ verlichtingsarmaturen gaan van eigenaar naar eigenaar en zijn bij het pand gaan horen. Dat geldt tevens voor de oude bouwvergunningen en oude koopaktes die ons bij de aankoop zijn aangereikt. 

Voor de verder geïnteresseerden de beschrijving van: De ‘ fluwelen’  Westzijde