Ervaring en heldere communicatie

Ervaring en heldere communicatie

Niet iedere aannemer heeft ervaring of evenveel ervaring op hetzelfde gebied. De keuze voor een bepaalde aannemer moet bepaald worden door de eisen die de opdrachtgever stelt. Met andere woorden een bouwer van grotere utiliteitswerken kan niet per definitie de verbouwing van een woning doen. De organisatie is hier niet op afgestemd of het personeel is hiertoe niet opgeleid. Dat kan leiden tot oneconomisch werken en bouwfouten. Daarbij ‘verstaan’ opdrachtgever en bouwer elkaars taal vaak niet. Alleen met heldere communicatie blijven opdrachtgever en aannemer op goede voet.

Een goede bouwkostenmanager kan beoordelen of de aannemer voldoende ervaren is voor een traject. Hij spreekt bovendien de taal van de opdrachtgever en de taal van de aannemer. Daardoor kan hij problemen voorblijven.