Meer bouwkundige geschillen door malaise in de bouw

Meer bouwkundige geschillen door malaise in de bouw

Zoals u hebt gelezen in eerdere berichten, kan het behoorlijk misgaan bij projecten door het ontberen van goede begeleiding. Het komt regelmatig voor dat de verwachting van de opdrachtgever niet matcht met de werkzaamheden of de kwaliteiten van de aannemer. Dat leidt tot grote problemen en onenigheid. Uiteindelijk komen opdrachtgever en uitvoerende partijen terecht bij een onafhankelijke bouwkostendeskundige, een advocaat, rechtsbijstandverzekeraar of zelfs de rechtbank.

Een bouwkostendeskundige die bij de NVBK is aangesloten, wordt vaak gevraagd om een oordeel te geven over een dergelijk geschil. Dat kan overigens in opdracht zijn van alle partijen. Zij hebben een rapport nodig van een onafhankelijk bouwkostendeskundige om tot een voor ieder bevredigende oplossing te komen. Belangrijk is daarom een getuige-deskundige te vragen, die op de deskundigenlijst van de rechtbank of het gerechtshof staat. Dat geeft de opdrachtgever, zijn raadsmannen en ook de gerechtelijke macht het vertrouwen dat het een daadwerkelijk deskundig en onafhankelijk oordeel wordt. Een dergelijk rapport wordt ook minder snel aangevochten door de tegenpartij. Dat betekent minder kosten voor u als opdrachtgever.