Met een aankoopkeuring verkleint u uw risico’s

Met een aankoopkeuring verkleint u uw risico’s

Met een aankoopkeuring verkleint u uw risico’s

‘We’ hebben er weer wat meer vertrouwen in. Het aantal verkochte woningen en het aantal hypotheken is in het afgelopen kwartaal flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sterker nog, het is het beste kwartaal sinds jaren! Het Kadaster registreerde bijna 34.000 transacties. Een forse groei. En verder herstel is mogelijk door de economische groei, de inkomensstijging en de goede betaalbaarheid door de historisch lage hypotheekrente. Een prima basis voor verdere toename van het aantal verkopen van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen.

Een verdere toename van het aantal verkopen heeft ook een keerzijde. Namelijk een verdere toename van teleurstellende transacties. Het komt nog wel eens voor dat na de overdracht een woning allerlei gebreken vertoont. Wellicht is die kans nog groter na een crisis waarin eigenaren minder geld hebben om te investeren in hun huis en toch al van plan waren om het pand te verkopen. In veel gevallen is het bovendien lastig om de verkoper te laten opdraaien voor de verborgen gebreken. Een aankoopkeuring door een deskundig bouwkundig adviesbureau kan een hoop leed voorkomen.

Bij een goede aankoopkeuring komen niet alleen de problemen van het pand aan het licht. Ook moet meteen een voorstel voor herstelwerkzaamheden worden meegezonden en de kosten die daaraan verbonden zijn. En dat is nog helemaal niet zo eenduidig. De kosten van herstel hangen af van de gekozen herstelmethode en daar gaat het vaak mis. Wat zijn de juiste materialen om het herstel uit te voeren? Hoe wordt herstel zo veel mogelijk onzichtbaar? Waar en hoe kunnen fouten zijn gemaakt? Een herstelmethode moet kwalitatief goed zijn en economisch verantwoord.

Een bouwkundige rapport moet u dus inzicht geven in de problemen, de herstelmethode en de kosten. En niet bol staan van de uitsluitingen. Veel aanbieders doen minimale bouwkeuringen om concurrerend te blijven. Maar laat u daardoor niet verleiden, zo’n rapport draagt niet bij bij aan het verkleinen van uw risico’s. Een rapport vol uitsluitingen… daar koopt u niets voor. Letterlijk en figuurlijk. 

Jeroen Faber

Bouwintentie: verkleint uw risico door degelijke aankooprapportages